Színtípus szerinti sminkelés hétköznapokon és fotózásokra. Beszélgetés Szlameniczky Zitával

Jouca portraits-beszélgetések-interjú-szlameniczky zita-smink-színtípus-sminkoktatás
Jouca portraits-beszélgetések-interjú-szlameniczky zita-smink-színtípus-sminkoktatás

Színtípus szerinti sminkelés hétköznapokon és fotózásokra. Beszélgetés Szlameniczky Zitával

Zitával már több mint 3 éve dolgozom együtt, és nagyon szeretem ahogyan dolgozik. Olyan jó látni, hogy a hozzánk érkező nők örömmel néznek a tükörbe sminkelés után, mosolyognak és azt mondják „De szép vagyok!”. Ez a legfontosabb mondat, hiszen mindketten abban hiszünk, hogy a sminknek kiemelni és nem eltakarnia kell az arcot. Az utóbbi években egyre többen foglalkoznak azzal, hogy milyen színek állnak nekik előnyösen, ismerik a színtpusukat és sokszor nagyon szépen összehangolt ruhaszettek közül tudunk válogatni a fotózásra. A színtípusunk ismerete csakis előnyös számunkra több szempontból is.

Zitával arról beszélgettem, hogy a színtípus szerinti sminkelés hogyan néz ki a hétköznapokon és milyen az, amikor a fotózásra készít el egy sminket.

Jouca portraits-szlameniczky zita-sminkelés-színtípus

Zita, mióta sminkelsz és hogy jött neked a sminkelés?

2013-ban végeztem el az első sminkiskolát még az egyetem alatt. Nem volt egy olyan pont, ahol eldöntöttem, hogy sminkes leszek, ez inkább fokozatos elhatározás volt. Emlékszem, hogy mennyi sminkes videót néztem és lenyűgözött, hogy mennyire kreatív. Sokáig azt gondoltam, hogy nem lehetek sminkes, hiszen ez nem egy „igazi” szakma és nem is vagyok ennyire ösztönösen kreatív művészlélek. Én magam lepődtem meg a legjobban, hogy mennyire testhezálló számomra ez a munka és mennyi örömömet lelem benne…  és így a vendégeim is.

Mi inspirál leginkább a munkádban?

Azt hiszem mindig az adott ember, akit sminkelhetek, hiszen annyira sokfélék vagyunk, hogy mindig új élmény egy sminkelés.

Mi a véleményed a színtípus szerinti sminkelésről? Egyáltalán mit jelent ez?

Amikor elkezdtem dolgozni, akkor gyorsan kiderült számomra, hogy bármilyen sminkről van szó, nem nagyon lehet kikerülni a színtant, hiszen ez szerves része a sminkelésnek. Sokszor találkoztam olyan esetekkel, ahol nem tudtam megmagyarázni, hogy miért ez vagy az a megoldás sikeresebb, ezért elkezdtem jobban kutatni ebben a témában. Az alapvető színtani összefüggések és az évszakelmélet (azaz a színtípusok) rendszere sok mindenre megadta a választ.

Sok sminkes tartja azt, hogy ez egy divatjamúlt megközelítés, de szerintem csak az a kérdés, hogy mennyire tudatosan vagy öncélúan használjuk a színeket. A színtípus szerinti sminkelés nem azt jelenti, hogy mindig évszaktípus szerint sminkeljük a vendéget, hanem hogy tudatosan érünk el különböző hatásokat ezek segítségével. Ez nem korlátozást jelent számomra.

Én annak híve vagyok, hogy egy jó sminkhez szükség van az ösztönösségre és a tudatosságra is.

Sokszor félreértik az évszaktípus szerinti sminkelést, mert nem teljesen ugyanazokat a színeket használjuk a sminkelésben, mint amit a kendőknél látunk, ezekkel a színekkel ugyanis legtöbbször nem tudunk természetes hatást elérni. Szoros az összefüggés az évszaktípus színeivel, de át kell fordítani ezeket a sminkeléskor és figyelembe kell venni az egyedi adottságokat is.

A sminkelés mellett, te színtanácsadó és színtípus alapú sminkoktató is vagy. Hogyan kell elképzelni veled egy sminkoktatást?

Jouca portraits-szlameniczky zita-sminkelés-színtípus

A sminkoktatásokat is az évszakelméletre alapozom, ezért csak úgy szoktam tartani, ha valaki már volt színtanácsadáson és ismeri a színtípusát. 

Az alapvető célom egy tanácsadásnál mindig az, hogy megértsük adottságainkat, hogy miben milyen lehetőség rejlik. Sokszor hangsúlyozom, hogy nem “1-es lépés, 2-es lépés” van, hanem az a lényeg, hogy a megfelelő színek a megfelelő helyre kerüljenek.

Mindig teljesen személyre szabott sminket készítünk, ami a hétköznapi és alkalmi sminkek alapja is. Az elején át szoktuk beszélni, hogy egyénileg milyen sminkszínekkel tudunk dolgozni az évszaktípusból kiindulva (alapozó, rúzs, szemhéjpúder, pirosító, kontúr stb.), majd a kiválasztott termékekkel elkészítünk egy sminket, közben pedig végig szoktam segíteni a megfelelő formák megtalálásában és az eszközhasználatban is.

Hogyan sminkelsz a fotózásokra?

A fotózásokon kifejezetten erre a célra szoktam készíteni a sminkeket. Ez azt jelenti, hogy nem csak az a fontos számomra, hogy személyre szabjam a sminket, de az is, hogy segítsem a fotós munkáját, „retuskész” legyen a smink. Nagyon sok fotózáson veszek részt és figyelem a fotósok munkáját, így tapasztalatból tudom, hogy milyen irányba tolódnak el a sminkek színei, milyen hatása van a képen és mi az, amivel az utómunkában inkább nehézséget vagy könnyebbséget okozok. Ez sokszor kissé más élményt ad élőben, mint fotón, ezért mindig azt szoktam javasolni, hogy az első pár fotó után döntsük el, hogy alakítsunk-e a sminken, hiszen ebben az esetben a legfőbb szempont, hogy a fotón milyen képet lát magáról az ember. Fontos, hogy a fotózásokra készülő sminkeknél nem pontos árnyalatokat keresek, mint egy tanácsadásnál, hanem a kifejezettten fotózásokra összekészített “készletből” keverek egyénre szabva árnyalatokat a fotózás körülményeit figyelembe véve, ezért ilyenkor nehéz is ajánlanom konkrét termékeket, ezért inkább ezekre a sminktanácsadásokon van lehetőség.

Jouca portraits-szlameniczky zita-sminkelés-színtípus

Mi van akkor, ha az illető nem tudja a színtípusát, és sokféle ruhát hoz a fotózásra. Hogyan készíted el a sminket ebben az esetben?

Ha a smink összhangba kerül a viselőjével, akkor összhangba kerül a ruhatárával is. Kevés olyan eset van, hogy egy természetes smink nagyon üti a ruhát, ilyen esetekben néha a színeket a neutrális irányba kezdem el tolni, de van olyan, hogy pont a kontraszt is egy harmóniát szül. Ha látom a vendéget és a ruhatárát, akkor rögtön át tudom gondolni, hogy mi lesz az a smink, ami mindegyik szetthez megfelelő lesz. (Egyébként egy hajfestés sokszor jobban befolyásol, mint a ruhatár.)

Mik a leggyakoribb tévhitek, amikkel találkozol, amikor valakit sminkelsz?

Van egy-két általános tévhit, pl., ha a szem alatt festünk, akkor az „bezárja” a szemet vagy ha kisebb a szája valakinek, akkor nem lehet rúzsozni, de sokan gondolják azt is, hogy képekre jobb, ha barnább a bőr, holott a szoli vagy a napozás inkább csak árt: nem csak egészségügyileg problémás, de megnehezíti a sminkelést is.

Előfordul az is, hogy valaki hozza magával az alapozóját, ha esetleg nálam nem lenne, de mindenféle bőrtónusra fel vagyok készülve (extra világos és sötét bőrre is), így ez sem jelent problémát. Ez alól kivétel, ha valakinek extra érzékeny a bőre és fél új terméket kipróbálni. Néha előfordul az is, hogy az insta filterek irreális elvárásokat szülnek, de szerintem minden esetben találunk ideális megoldást a kérésekre vagy problémákra, amik az adott archoz és bőrtípushoz a lehető legjobb megoldást jelentik.

Mi volt a legemlékezetesebb élményed, ami a sminkeléshez köthető?

Mindig vannak mérföldkövek: megjelenések vagy új partnerek, akikkel dolgozhatok, esetleg olyan kreatív sminkek, amik igazi kihívást jelentenek. Nem hiszem, hogy tudnék egy dolgot kiemelni, rengeteg csodás élményem van a sminkeléssel kapcsolatban 🙂

Zitával a fotózásokon biztos fogsz találkozni, de ha szeretnéd vele személyesen is felvenni a kapcsolatot egy alkalmi smink, tanácsadás vagy oktatás kapcsán, akkor itt éred el őt: Szlameniczky Zita

Oszd meg ha tetszett!

További bejegyzések

Vállalkozónő portré, coach,karrier tanácsadó

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Anda Vikivel

Vikivel már kétszer  is dolgoztam együtt, első fotózása egy “vállalkozás alapozó” fotózás volt, elsősorban a weblapra készültek a képek, míg a második fotózáskor pedig kidolgoztunk neki olyan szituációkat és képeket, amiket majd a social media posztjaihoz tud használni. Viki márkája nagyon jó példa arra, hogy mit lehet elérni akkor, ha a vállalkozás mellett tanul/dolgozik az ember, illetve azért is szeretném megmutatni nektek a vállalkozását, mert nagyon szépen építi a márkáját vizuálisan is.

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}
Vállalkozónő, branding, portré, esettanulmány

Mikrovállalkozásból prémium brand – Perla Skincare esettanulmány 1. rész

2021 elején született meg az a gondolat, hogy a vállalkozás már rég túlnőtte magát a kezdeti stádiumhoz képest, és ideje a megjelenésének is lekövetni azt a színvonalat, amit a termékek nyújtanak.
Ebben a többrészes esettanulmány sorozatban szeretném megmutatni milyen feladatokkal, kihívásokkal járt a brand váltás, honnan hova jutottunk el, és hogy mit jelent ez a számokban.

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}
interjú vállalkozónő

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Erdő Enikővel

Enikő egy éve keresett meg, hogy szeretne induló vállalkozásához képeket. Fontos volt, hogy a letisztult portrék mellett, 2 fő tevékenységi kört is megmutassunk: a grafológiát és a mediációt.  A közös beszélgetés nagyon inspiráló volt nekem, imádok vállalkozókkal beszélgetni!

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}