Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Anda Vikivel

Vállalkozónő portré, coach,karrier tanácsadó
Vállalkozónő portré, coach,karrier tanácsadó

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Anda Vikivel

ABeszélgetések: Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak című sorozatot azért hoztam létre, mert szerettem volna azokkal a nőkkel beszélgetni, akiket korábban már fotóztam és körülbelül egy éve indították el a vállalkozásukat. Érdekel, milyen volt nekik az első egy év, mi változott ennyi idő alatt, és milyen tapasztalatuk van, ami a most induló vállalkozóknak is hasznos lehet. Terveim szerint pár havonta egy ilyen beszélgetést és sok-sok tapasztalatot fogok hozni nektek!

Vikivel már kétszer  is dolgoztam együtt, első fotózása egy “vállalkozás alapozó” fotózás volt, elsősorban a weblapra készültek a képek, míg a második fotózáskor pedig kidolgoztunk neki olyan szituációkat és képeket, amiket majd a social media posztjaihoz tud használni. Viki márkája nagyon jó példa arra, hogy mit lehet elérni akkor, ha a vállalkozás mellett tanul/dolgozik az ember, illetve azért is szeretném megmutatni nektek a vállalkozását, mert nagyon szépen építi a márkáját vizuálisan is.

Viki elsősorban pályaválasztással és karrier tanácsadással foglalkozik, de coachként segít a munka-magánélet egyensúly megteremtésében, vagy az időgazdálkodásban és stresszkezelésben.

Viki, elmeséled nekem, mikor és hogyan lettél vállalkozó?

Első vállalkozásom egyetem után indult el angoltanárként. Mivel tanultam külföldön is, ezért nagy tapasztalatom volt a külföldi iskolaválasztásban, aminek kapcsán egyre többen kértek tőlem segítséget, így az angol mellett a külföldi továbbtanulásban is tudtam segíteni. Az angol tanítást az évek alatt lassan leépítettem és helyére jött a karrier tanácsadás.

Hogyan építed a mostani vállalkozásod?

Jelenleg egyetemre járok, pszichológia mesterképzésre, így csak 50%-ban tudok a vállalkozással foglalkozni. Amikor még angoltanár voltam, nem volt konkrét vállalkozási stratégiám, főleg azért mert ajánlás útján jöttek az emberek. Jelenleg tudatosan figyelek arra, hogy a vállalkozás több lábon is stabilan álljon, és ez a stratégia többek között a tudatos social media jelenlétben is megmutatkozik. Az egyik legfontosabb az, hogy a profizmus érződjön a vállalkozáson: én adom bele a szakmai alaposságot, de fontos volt, hogy ez párosuljon egy profi külsővel is.

A tudatos social media jelenlét nem volt könnyű az elején, ebben nekem Szőllősi Kata segített 3 hónapon át egy mentorprogram keretein belül.

Milyen nehézségekkel kell szembenézned?

Az elején nagy kihívás volt az egyetem mellett vállalkozni, és sokszor még most is az. Nehézség az is, hogy honnan lesznek majd ügyfeleim. Alapvetően nem szeretem a social felületeket, és nehézségként élem meg, hogy jelen kell lenni a márkám érdekében. Ebben sokat segített a mentorprogram, hogy volt kihez fordulnom, ha kérdésem volt és nem voltam magamra hagyva. Most már tudom, hogy a social mediában is csak azokat a feladatokat kell csinálnom, amihez én elengedhetetlen vagyok, mint pl. a szakmai szövegek írása, és a témák meghatározása. Minden mást ki is lehet szervezni akár egy szövegírónak, majd marketingesnek. A vállalkozásomban az üzleti és marketing része a legnagyobb kihívás.

Ugyan nem mindig tudunk direktben hatással lenni az ügyfélszerzésre, de a korábbi ügyfelek általi ajánlás és a social média által kialakuló szakértői márka el tudja hozni azt az ismertséget, hogy a potenciális ügyfelek könnyebben találjanak meg. Többen megkerestek már a Linkedinen is, így azt látom lassan a social médiába fektetett energia is megtérül.

Mi az a dolog, amire nem számítottál?

Őszintén, nem gondoltam volna, hogy a social médiába fektetett idő és energia valaha megtérül. Sokan mondták nekem persze, hogy kéne csinálni, de én személy szerint “csak” a social felület alapján, nem választanék szakembert. Ezért nagyon meglepett, amikor elkezdtek jönni az ügyfelek ezekről a felületekről is. Természetesen nem építek mindent csak a social médiára, de azt is tudom, hogy ez a lába a marketingnek is csak akkor tud működni, ha stratégia mentén csinálom, azaz tudom mit és miért csinálok.

Mikor érezted azt, hogy előre léptél, mint vállalkozó?

Amikor megkaptam az első olyan megkeresést ami nem az angoltanulás vagy külföldi továbbtanulás kapcsán jött, komolyabban vettem magam. Ez egy nagyon nagy lépés volt nekem. A vállalkozás online jelenlétének tudatos létrehozásakor is azt érzem, vállalkozó vagyok. Nagyon-nagyon sok munka van mögötte. A nagy mérföldkő egyelőre várat még magára, de például ilyen nagy lépés lesz, ha az egyetem után teljes munkaidőben tudok majd a vállalkozásommal foglalkozni.

Mit tanácsolnál magadnak az induláshoz?

Amikor először kezdtem el vállalkozni, mindenkit elvállaltam és bármilyen időpontban. Ez egyenes út volt a kiégés felé, nagyon sokat tanultam ebből. Nagyon fontos, hogy vállalkozóként is megszabjuk a határainkat, legyen egy keretrendszer, hogy mit vállalok el, mikor tartom a tanácsadásokat, de fontos, hogy a lemondásra is legyen kialakítva szabály.

Az elején sok vállalkozó mindent maga akar csinálni, én úgy látom, hogy egy idő után ez nem térül meg, és rámegy a vállalkozás szakmai részére is. Ha valamihez nem értünk, vagy nem megy, és megvan a lehetőségünk a delegálásra, akkor merjük ezt megtenni! Ami azért is lehet fontos, mert így több időt tudunk a pénztermelő tevékenységekkel foglalkozni.

Említetted, hogy úgy érzed sokat emelt a márkádon, hogy profi képeket készítettünk neked…

Sok pozitív visszajelzés érkezett a márkám színvilágára és a képekre is, főleg a második fotózás után, a több életképes fotók miatt is. A márkám és én nagyon “összeillünk”, minden egyben van. Sokat adott nekem, hogy a fotózásnál és a sminknél is figyelembe volt véve, hogy mi áll nekem jól. A képekről átjön a profizmus, tükrözi az egyéniségemet, és már az elején meg tudom alapozni a személyes szimpátiát is.

Mik a jövőbeli terveid? Most mi nálad a következő mérföldkő, amit szeretnél elérni?

Szeretnék a hatékonyságon növelni, és amit lehet, automatizálni a folyamatokban. Ilyen például a weboldalon való foglalási rendszer lefejlesztése, online fizetéssel és automatikus számlázással. Ezek nagyon sok időt vesznek el, úgy, hogy ezt egy automatizmus is csinálhatná.

Mivel 2-3 témában is tartok tanácsadásokat (karrier, időmenedzsment, karrier-magánélet egyensúly) még várom azt, hogy melyik lesz az az irány, amire a legnagyobb igény van, és akkor ebben az irányban szeretném majd a vállalkozásom tovább fejleszteni. Sőt, mivel az angol sem okoz problémát, ezeket a szolgáltatásokat lehet egy idő után angol nyelven is nyújtani akár külföldön, vagy itthon élő külföldieknek is.

Alapvetően most elégedett vagyok azzal, ahol tartok. Betartom a határaimat és törekszem arra, hogy olyan ügyfeleim legyenek, akikkel én is szívesen dolgozom.

A távolabbi jövőben pedig szeretnék majd egy passzív jövedelmi lábat is kialakítani a vállalkozásomban. Ez természetesen nem megy egyik napról a másikra, de vállalkozóként elengedhetetlen, hogy ezen is gondolkozzunk, hiszen ha lebetegszünk, szabin vagyunk, akkor ugye kiesik a bevétel. Érdemes ezen már az elején elkezdeni gondolkodni, és figyelni, mi lehet az a kiegészítő szolgáltatás, amit meg lehet olyan módon csinálni, hogy nem kell a vállalkozó személyes jelenléte.

Köszönöm szépen Viki a beszélgetést, és azt is, hogy megosztottad velünk is a kezdeti tapasztalataidat, ezek egészen biztosan nagyon hasznosak lesznek a most induló vállalkozóknak!

Ha Vikivel szeretnétek együtt dolgozni, itt éritek el őt: andaviktoria.hu

Oszd meg ha tetszett!

További bejegyzések

Vállalkozónő, branding, portré, esettanulmány

Mikrovállalkozásból prémium brand – Perla Skincare esettanulmány 1. rész

2021 elején született meg az a gondolat, hogy a vállalkozás már rég túlnőtte magát a kezdeti stádiumhoz képest, és ideje a megjelenésének is lekövetni azt a színvonalat, amit a termékek nyújtanak.
Ebben a többrészes esettanulmány sorozatban szeretném megmutatni milyen feladatokkal, kihívásokkal járt a brand váltás, honnan hova jutottunk el, és hogy mit jelent ez a számokban.

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}
interjú vállalkozónő

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Erdő Enikővel

Enikő egy éve keresett meg, hogy szeretne induló vállalkozásához képeket. Fontos volt, hogy a letisztult portrék mellett, 2 fő tevékenységi kört is megmutassunk: a grafológiát és a mediációt.  A közös beszélgetés nagyon inspiráló volt nekem, imádok vállalkozókkal beszélgetni!

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}