Hogyan indítsd a vállalkozásod profikkal? Esettanulmány

Hogyan indítsd a vállalkozásod profikkal? Esettanulmány

Egy új vállalkozás indításakor alig várja a lelkes vállalkozó, hogy letudja az unalmas jogi köröket és belevághasson a feladat izgalmas részébe, a vállalkozásépítésbe. Ilyekor felmerül az igény arra is, hogy online is megjelenjen egy weboldal formájában.

Gyakran a vállalkozó azon kapja magát, hogy szakembereket kutat fel, egyeztet, közvetít közöttük, sokszor elveszíti a fonalat, és már nem is tudja követni, hol tart a folyamat.

De miért kell mindennek ilyen bonyolultnak lennie?

Nem kell. Erről szól Szandra története is, aki lakberendezőként/enteriőr tervezőként segíti az ügyfeleit a témához kapcsolódó (lakberendezési) területen. Két részes cikkben mutatjuk be nektek a teljes folyamatot.

A szakértő, aki fogja a kezed már az ötleteléskor is

Szandra először Esztert (a Honlap Egy Hét Alatt tulajdonosát) kereste meg a honlap készítések kapcsán, majd Eszter ajánlásával jutott el hozzám. Telefonon egyeztettünk először, mert fontosnak tartom, hogy mindenkivel átbeszéljem mit is szeretne és hogy lássuk, tudunk-e majd együtt dolgozni. Szandra így fogalmazta meg az elképzeléseit:

„A színek kapcsán szeretném, ha érvényesülne a fekete-fehér, valamint az arany és a pink. A képekkel szeretnék szimpátiát kelteni az emberekben, hogy később bizalmat szavazzanak nekem és engem válasszanak. Emiatt az is fontos, hogy én legyek rajtuk, azaz engem tükrözzenek teljes mivoltomban és olyannak lássanak, amilyen a valóságban is vagyok. Ebben a szakmában lényeges szempont, hogy a leendő ügyfelek a közös munka előtt kapjanak egy képet a személyiségemről is, a referenciaanyag mellett, mivel a bizalom fontos szempont számukra a szakember kiválasztásánál. Akik jól ismernek, így jellemeznének három szóval: stílus, harmónia és elegancia. A munkám során is ezeket a fő irányelveket alkalmazom.”

Ezek alapján már elkezdett kialakulni a fejemben egy kép arról, hogy milyen hangulatot társítsak majd a fotósorozathoz. Nagy segítség, ha vannak ilyen támpontok, mert megkönnyíti a tervezést, de nagyon sok olyan fotózásom van, ahol közösen találjuk ki, mire tegyük a hangsúlyt.

Ezután Eszterrel egyeztettünk, hiszen még mielőtt bármilyen tervezésbe belevágok, fontos tudnom, hogy milyen menüpontokhoz kell képeket készíteni, mi az adott menüpont témája, és mekkora méretre lesz majd szükség. Így például hasznos tipp volt Esztertől, hogy a fő képek végig fognak érni a weboldalon és szöveg kerül majd rá, így lehetőleg úgy készítsem el ezeket a képeket, hogy a széleken ne legyen semmi. Én sokszor szűk kivágással dolgozom, de itt a képek egy részét másképp terveztem meg. Átbeszéltük még a képek témáját, hangulatát, majd az ötleteket összevetettem azzal, hogy mit is reális megvalósítani.

Neked tervezett fotósorozat

Ezután fogtam a tervezésbe és az inspirációk keresésébe. Mivel a menüpont témák megvoltak, így tudtam, hogy kelleni fog egy olyan üzleti portré, amit majd a „rólam” részhez tudunk használni. Minden vállalkozónak javaslom, hogy egy fotózás alkalmával ne csak egy, hanem legalább 4-5 olyan üzleti kép készüljön, amit a későbbiekben változatosan és sok helyen tud használni. Ezeket a képeken én „jolly joker”-nek hívom, hiszen a weboldalon túl bármilyen social felület profilképe lehet, vagy egy bemutatkozó blogposzt mellé, esetleg PR cikkekhez is lehet csatolni. Sokan futnak bele abba, hogy egy képük van, és azt használják, majd 3 hónap múlva már idegesíti őket, hogy mindig ugyanaz a kép van mindenhol.

A célcsoport kapcsán két fő irány volt: a lakberendezési szolgáltatás, illetve a befektetőknek nyújtott tervezés és home staging. Képi világban is ehhez kellett igazodni: egyfelől a kreatív és megközelíthető Szandrát kell megmutatni, másfelől a befektetők felé a megbízhatóságot és szakértői státuszt szerettük volna reprezentálni.

Közös felkészülés

A fotózásra való felkészüléskor többször is egyeztettünk Szandrával telefonon és emailben is. Átbeszéltük a koncepciót, javasoltam neki ruha ötleteket, és kiválogattam az általa kigondolt ruhákból, hogy melyek legyenek azok, amik működnek is majd a fotózáson, és a célunkat szolgálják. Beszéltünk a kellékekről is, mert a legtöbb kreatív szakmánál érdemes kihasználni, hogy vannak izgalmas kiegészítők, amiket lehet használni, akár szín- és anyagminták, könyvek, apróbb lakberendezési kiegészítők. Így amikor Szandra a fotózásra jött pontosan tudta, hogy mivel készüljön és mire számítson.

Fotózás

Arcközpontú képeim mellett törekszem a természetességre, viszont az a típusú fotós vagyok, aki beállít, és megmutatja milyen pózt szeretne látni. Ez Szandra esetében sem volt másképp. Én ilyenkor már egy kész vízióval érkezem a fotózásra, ilyenkor már csak az a feladat marad hátra, hogy az adott koncepciót a lehető legelőnyösebb oldalán keresztül mutassuk be.

Szandra így élte meg a fotózás folyamatát:

„Fotózás előtt inkább személyesebb jellegű félelmeim voltak az, hogy milyen ruhát vigyek, hogyan fognak/ok a képeken kinézni. Zsuzsival a fotózás előtt személyesen nem találkoztunk, de nem voltak kétségeim azt illetően, hogy meg fogjuk-e találni majd a közös hangot. Ebben nagyrészt az is segített, hogy előtte sokat kommunikáltunk telefonon és emailen keresztül is.

Rólam már korábban is készültek fotók, és így azt mondhatom, hogy Zsuzsi neked igazán jó szemed van a fotózáshoz, és pontosan tudod, hogy mit szeretnél kihozni az adott beállításból, emberből és feladatból. Segítség volt, hogy mondtad közben milyen beállások legyenek, illetve milyen pózokat képzeltél el, amiket viszont látnál a képeken, mivel a kamera mögül te nyilván máshogyan tekintesz rám, mint én magamra mondjuk a tükörből. Ugyanezt éreztem a ruhaválasztásnál is, pontosan tudtad, hogy mi fog majd jól mutatni rajtam és a fotókon egyaránt. Javasoltad, hogy jelenítsünk meg lakberendezési kellékeket a sorozaton, ezt is jó ötletnek tartottam. Visszatekintve igazán klassz fotózás volt, nagyon élveztem, hogy egy profin megkoreografált esemény főszereplője lehetek, kedves, szakértői kezekben. A fotók fantasztikusak lettek, imádom őket, alig tudtam választani közülük.

Melyik képet válasszam?

A fotózás után előválogattam a képeket és megosztottam Szandrával és Eszterrel. A projekt szempontjából fontos volt, hogy mindketten lássák a képeket, mert ugyan minden kép jó volt, de nekünk a legjobb kellett, ami minden szempontnak megfelel. Végül Szandra és Eszter listája került összesítésre, és így született meg a végső sorozat.

Ezután több körben Eszterrel egyeztettünk a technikai részletekről. A projekt szempontjából előnyös volt, hogy mi végig közvetlen kapcsolatban voltunk, így nemcsak gyorsabban tudtunk reagálni a változtatásokra, de Szandrának sem kellett közöttünk közvetítenie. Az egyedi méretezésű képeket így gyorsan és hatékonyan meg tudtam csinálni.

Szandra nagyon elégedett volt a végeredménnyel – ami szerintem egy nagyon szuper és ízléses weboldal lett – és mindenhonnan sok pozitív visszajelzés érkezett. A projekt végén így gondol vissza az egész folyamatra:

Izgultam picit, és nem láttam át az elején, hogy hogyan fog összeállni a teljes projekt, az, amit szeretnénk elérni és a végeredmény. De végül minden nagyon jól működött. Téged választottalak fotósomnak, mivel pozitív volt számomra a benyomás a korábbi munkáidról, illetve az előzetes megbeszélésünk során úgy tűnt jól fogunk tudni együtt dolgozni. Ezek mellett lényeges szempont volt az is, hogy ti Eszterrel jól ismeritek egymást és gyakran dolgoztok együtt. Jó szívvel ajánlom a szolgáltatásodat mindenkinek, mivel azt kaptam amire számítottam, amit előre megbeszéltünk. A szakmai hozzáértésed mellet türelemmel viszonyulsz az emberekhez, a fotózás pedig teljesen zökkenőmentesen zajlott és kellemes élmény maradt számomra. A projekt során végig érezhető volt, hogy nektek is nagyon fontos, hogy a maximumot hozzuk ki a közös munkából, és minden szempontból jó legyen a végeredmény. Az elkészült weboldal ezt híven tükrözi.”

Ha szeretnéd megnézni milyen lett, kattints ide: www.alexandrainterior.hu

Azt, hogy hogyan született meg a weblap és Esztinek miért volt segítség a közös egyeztetésen alapuló projekt, azt a cikk második részében olvashatjátok Esztinél itt

Oszd meg ha tetszett!

További bejegyzések

Vállalkozónő portré, coach,karrier tanácsadó

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Anda Vikivel

Vikivel már kétszer  is dolgoztam együtt, első fotózása egy “vállalkozás alapozó” fotózás volt, elsősorban a weblapra készültek a képek, míg a második fotózáskor pedig kidolgoztunk neki olyan szituációkat és képeket, amiket majd a social media posztjaihoz tud használni. Viki márkája nagyon jó példa arra, hogy mit lehet elérni akkor, ha a vállalkozás mellett tanul/dolgozik az ember, illetve azért is szeretném megmutatni nektek a vállalkozását, mert nagyon szépen építi a márkáját vizuálisan is.

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}
Vállalkozónő, branding, portré, esettanulmány

Mikrovállalkozásból prémium brand – Perla Skincare esettanulmány 1. rész

2021 elején született meg az a gondolat, hogy a vállalkozás már rég túlnőtte magát a kezdeti stádiumhoz képest, és ideje a megjelenésének is lekövetni azt a színvonalat, amit a termékek nyújtanak.
Ebben a többrészes esettanulmány sorozatban szeretném megmutatni milyen feladatokkal, kihívásokkal járt a brand váltás, honnan hova jutottunk el, és hogy mit jelent ez a számokban.

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}