Mikrovállalkozásból prémium brand – Perla Skincare esettanulmány 1. rész

Vállalkozónő, branding, portré, esettanulmány
Vállalkozónő, branding, portré, esettanulmány

Mikrovállalkozásból prémium brand – Perla Skincare esettanulmány 1. rész

Geosics Reginát, a Perla Skincare alapítóját már 10 éve ismerem, és többször fotóztam, mint magánembert, de a vállalkozása kapcsán csak 2021-ben kezdtünk el nagyon aktívan együtt dolgozni. A Perlát indulása óta figyeltem, és láttam, hogy Regi mennyi időt és energiát tesz bele a vállalkozásába. 2021 elején született meg az a gondolat, hogy a vállalkozás már rég túlnőtte magát a kezdeti stádiumhoz képest, és ideje a megjelenésének is lekövetni azt a színvonalat, amit a termékek nyújtanak.

Ebben a többrészes esettanulmány sorozatban szeretném megmutatni milyen feladatokkal, kihívásokkal járt a brand váltás, honnan hova jutottunk el, és hogy mit jelent ez a számokban.

Regi pár gondolatban bemutatod nekünk a márkádat? Mivel foglalkozol, mióta és miért csinálod?

Körülbelül 10 éve kezdődött a szenvedélyem a natúrkozmetikumok iránt és 5 éve én magam is termékeket fejlesztek, illetve van egy saját márkám is, a Perla Skincare. Fontos, hogy minden termékem magas hatékonyságú és tisztaságú legyen, nagyon sokat kutatom a hatóanyagokat és a megfelelő összetevőket. Szeretnék segíteni minden Nőnek, hogy olyan a bőrük legyen, amilyenről mindig is álmodtak.

Hogyan indult a Perla? Hogyan építetted fel a vállalkozásod?

A vállalkozásom eleinte tipikusan egy „one man show” volt, mindent én csináltam, ami elképesztően kimerítő volt és a kiégésemhez vezetett. A férjem persze rengeteget támogatott és segített nekem, valamint sokat köszönhetek Írisznek is, aki akkor még szintén egy kezdő marketinges volt (mára pedig már egy ügynökséget is alapított CLOUD névvel). Írisztől elképesztően sokat tanultam, amit a mai napig hasznosítok és ezért végtelenül hálás vagyok neki.

A kivitelezés nagyobb része mégis rám maradt, ahogyan az ügyfélkapcsolatok, a social media, a cikkírás, a termékfejlesztés, az üzleti partnerek kiépítése, az alapanyag beszerzés, a termékfotózás, a honlapépítés, de még alap szintű programozás is. Egyszóval minden, amit csak el lehet képzelni egy vállalkozás építésében. Mint minden vállalkozásban -még ha az egy szerelem projekt is, mint a Perla- vannak mélypontok-magasságok és van egy íve. Ezeket én mind megjártam.

Mára már eljutottam arra a szintre, hogy többen állnak stabilan mögöttem, akik segítenek az álmomat tovább építeni és alkalomszerűen egy-egy profi marketing/stratégiai csapattal is együtt dolgozom. Ezen évek alatt, nagyon sok tapasztalatot gyűjtöttem, és elmondhatom: egyedül nem megy, és ez így van jól!

Mint vállalkozó milyen nehézségekkel néztél szembe a kezdetek óta?

Azt leszámítva, hogy imádom, amit csinálok (arcápolás, termékfejlesztés, kutatások), vállalkozóként szerintem csak nehézséggel volt dolgom, akkor is, ha legtöbbször nem annak éltem meg. A legnagyobb nehézség mégis talán az volt, hogy amikor már évek óta csak egyedül dolgoztam a vállalkozásomon, kezdtem teljesen elveszíteni a motivációm, a kreativitásom, nem jöttek az ötletek, és szétszakadtam a sok teendőtől, ezért inkább már nem is csináltam semmit. Fizikailag még megcsináltam, amit kellett, de lélekben már feladtam, nem voltam ott.

A közös intenzív munkánk 2021 márciusban indult el, mi indította el benned a váltást?

A nagy átalakulás azzal kezdődött, hogy aktívan együtt dolgoztam egy profi marketinges céggel a Zsolya Communication-nel, akik olyan gyengeségekre világítottak rá, amikre addig azt hittem, hogy erősségek. Az ő hatásukra gondoltam át mi is a célom, ki a célközönségem és mi az az irány, amit képviselni szeretnék. Az egyértelmű volt, hogy sok mindent el kell engednem és egy óriási brand- és design váltásra volt szükség, ami ki is jött az ő stratégiai anyagukból.

Miután megkaptam a marketing stratégiát, a kivitelezésen kellett gondolkodnom, és itt jöttél te a képbe, olyan lelkesedéssel, annyi ötlettel, kreativitással, ami nagy lendületet adott nekem is. Azon a ponton Te akkor is hittél bennem, a vállalkozásomban, amikor én már nem tudtam és már-már feladtam volna (a férjem után, mert Ő tényleg végig tartotta bennem a lelket és töretlenül hisz bennem és a márkámban a mai napig).

Vállalkozóként milyen célokat fogalmaztál meg erre az évre?

Első és legfontosabb célom az volt, hogy rendbe tegyem a márkámat. Legyen egy olyan brandem, egy olyan arculatom, ami a Perla értékeit képviseli. Ez elsőre könnyűnek hangzik, de nagyon sok munka, ötletelés van mögöttünk, és úgy érzem a 2021-es év főleg erről szólt. A karácsonyi szezont így már két szuper csomaggal tudtuk kezdeni, amit nagyon szeretnek a vásárlóim, és most úgy érzem, végre azt mutatja a márkám, amit mindig is szerettem volna mutatni!

Marketing stratégia

Regi a Zsolya Communication-től egy nagy és átfogó anyagot kapott, ami alapján már látta is, hogy mik azok a pontok, ahol és amin változtatnia kell. Megkerestem Orsit, a Zsolya Communication alapítóját is, mert érdekelt az ő szemszögük is, hogy ők milyennek látták a Perlát.

Orsi elmeséled nekem, hogy milyen állapotban volt a márka marketing szempontból, milyen célcsoportot szólított meg akkor, és ti hogyan segítettetek újra pozícionálni?

Regi prémium termékeket fejleszt, és a Perlával újabb célcsoportokat szeretett volna elérni, de a márka megjelenése nem támogatta ezt, sem a csomagolás, sem az egyéb kreatívok. A korábbi arculat is szép volt, és igényes, de az egy induló vállalkozás kiforróban lévő megjelenése volt. A Perlának akkoriban volt egy „lány a szomszédból” karaktere, aki házilag készít termékeket (ami már akkor sem volt igaz, hiszen vegyésszel egyeztetett és üzemben gyártott termékek voltak a palettán) és ez a karakter az organikus-vegán közösséget szólította meg. A célcsoport váltás miatt ez már nem volt megfelelő, az újonnan megcélzott ügyfelek nem a „kedves” márkát keresik, hanem a „hatékony és luxusabb” megjelenésű márkát. Itt már kiemelkedően fontos az ügyfélélmény, aminek fontos része a csomagolás, a kísérőkártya stb.

Át kellett azt is beszélni, hogy az egyes social felületekre milyen képek, és milyen témák mehetnek ki, ezért pl. a családi képeket már nem javasoltuk a márka social felületein megmutatni. Minden javaslatunkat úgy tettük meg, hogy a prémium márka képét erősítsék, és elérjük a kívánt célcsoportot.

Miért fontos a célcsoport meghatározása? Mire számíthat az, aki veletek dolgozza ki a marketing stratégiáját?

Sokszor az ügyfelek lesokkolódnak a prezentáció után, mert amikor mi összerakunk egy ilyen stratégiát, akkor az átadáskor szembesülnek az ügyfelek azzal, hogy mennyire átfogó anyagot kapnak, és rájönnek arra is, hogy innentől már nem lesz elég az, hogy heti 1x kiposztolnak valamit. Ha követik a javaslatainkat, akkor ott fogják a célcsoportot megszólítani, ahol kell, és így nem lesz félrelövés.

A stratégia része egy ütemterv-kontentterv is, amit sorvezetőként tudnak használni. Ez hasznos mindenkinek, hiszen nem kell azon agyalni, hogy miről írjanak. Persze megértem, hogy ha valaki hirtelen lát egy 60 elemű feladatlistát, akkor megretten, hogy mindezt neki kell megcsinálnia, még akkor is, ha az anyagunkban minden hozzávaló és eszköz a rendelkezésére áll. Kételkednek magukban, hogy mi van akkor, ha nem tudják majd megcsinálni…

Ez nélküled nem fog menni! – szoktam ilyenkor mondani, mert mi megmutatjuk az irányt, a rendelkezésre álló eszközöket, de tiéd a motiváció, te ismered a termékeket, és neked, mint vállalkozónak-cégtulajdonosnak kell összefogni a folyamatot, még akkor is, ha a feladatok ki vannak szervezve.

Szerinted mikor érdemes egy rebranding folyamatot elindítani?

2-3 évente érdemes a vállalkozás induló koncepcióját felülvizsgálni (célok, célcsoport, brand), és ha úgy látjuk változtatni kell, akkor lehet érdemes ekkor meglépni. A rebrandinget sok minden indíthatja el, új/átalakult termékpaletta, új célcsoport, esetleg az eredmények nem olyanok, amit szeretnénk. Felül kell vizsgálni ilyenkor, hogy a korábban megfogalmazott missziók helytállnak-e még, vagy újra kell fogalmazni őket.

Miért fontos egy ilyen folyamatot külső szakértővel közösen csinálni?

Amikor nagyon benne vagyunk a saját folyamatainkban, és picit „vakok” vagyunk a saját termékünk vagy szolgáltatásunk kapcsán, és nem látjuk azt, hogy amit csinálunk működőképes vagy sem. Emiatt nagyon fontos a szakmai szkepticizmus. Érdemes időről-időre egy külső szemmel való áttekintés, aki lehet egy coach, marketing szakember vagy szakmai mentor, akivel ezeket meg lehet beszélni, és aki segíthet rádöbbenni arra, hogy a vállalkozás működik-e vagy sem. Egy szakember meg tudja mondani, mert ő látja mi megy félre a folyamatokban-megjelenésben, pártatlanul közvetít pro és kontra érveket és személyre szabott tanácsokat. Fontos tudni, hogy a tesztelés nagy szerepet játszik ilyenkor, mert folyamatában alakul ki a legmegfelelőbb irány. Olyan ez, mint amikor varratunk egy ruhát, és visszamegyünk 2-3x próbálni, hogy az tényleg tökéletes és ránk szabott legyen.

Az esettanulmány következő részében az arculatváltásról és ennek hatásairól fogok írni, amit hamarosan olvashattok majd.

Oszd meg ha tetszett!

További bejegyzések

Vállalkozónő portré, coach,karrier tanácsadó

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Anda Vikivel

Vikivel már kétszer  is dolgoztam együtt, első fotózása egy “vállalkozás alapozó” fotózás volt, elsősorban a weblapra készültek a képek, míg a második fotózáskor pedig kidolgoztunk neki olyan szituációkat és képeket, amiket majd a social media posztjaihoz tud használni. Viki márkája nagyon jó példa arra, hogy mit lehet elérni akkor, ha a vállalkozás mellett tanul/dolgozik az ember, illetve azért is szeretném megmutatni nektek a vállalkozását, mert nagyon szépen építi a márkáját vizuálisan is.

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}
interjú vállalkozónő

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Erdő Enikővel

Enikő egy éve keresett meg, hogy szeretne induló vállalkozásához képeket. Fontos volt, hogy a letisztult portrék mellett, 2 fő tevékenységi kört is megmutassunk: a grafológiát és a mediációt.  A közös beszélgetés nagyon inspiráló volt nekem, imádok vállalkozókkal beszélgetni!

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}