Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Erdő Enikővel

interjú vállalkozónő
interjú vállalkozónő

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Erdő Enikővel

A „Beszélgetések: Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak” című sorozatot azért hoztam létre, mert szerettem volna azokkal a nőkkel beszélgetni, akiket korábban már fotóztam és körülbelül egy éve indították el a vállalkozásukat. Érdekel, milyen volt nekik az első egy év, mi változott ennyi idő alatt, és milyen tapasztalatuk van, ami a most induló vállalkozóknak is hasznos lehet. Terveim szerint pár havonta egy ilyen beszélgetést és sok-sok tapasztalatot fogok hozni nektek!

Enikő egy éve keresett meg, hogy szeretne induló vállalkozásához képeket. Fontos volt, hogy a letisztult portrék mellett, 2 fő tevékenységi kört is megmutassunk: a grafológiát és a mediációt.  A közös beszélgetés nagyon inspiráló volt nekem, imádok vállalkozókkal beszélgetni!

Vállalkozónő portré, coach, grafológus, mediátor

Enikő, elmeséled nekem, hogyan jött neked a váltás iránti igény?

Egy ideje azt érzem, nem vagyok az utamon és szeretnék egy értékes-értelmes életet élni, ahol értéket tudok adni másoknak, olyan dolgot csinálni, ami szívből jön és jól érzem magam benne. Amíg a gyerekekkel voltam otthon, folyamatosan kerestem, mi az, ami közel áll hozzám, így esett a választásom a grafológiára és a mediációra. Úgy gondolom, amit szeretünk csinálni és amit magunknak választunk, abban tudunk igazán hitelesek lenni, és szívből csinálni. A 3 gyerek mellett azért konfliktusos tud lenni az élet, és ez meghozta azt a tapasztalatot, amivel párkapcsolatos- és válási mediátorként hiteles tudok lenni.

Hol tart most a vállalkozásod?

Jelenleg a részmunkaidős állásom mellett építem a vállalkozásom. Én biztonságkereső vagyok, ezért nem ugrottam bele a semmibe, hanem inkább lassan, párhuzamosan építkezem. Természetesen látom ennek a nehézségét is: nagyon sok energia kell egy vállalkozás indításához-működtetéséhez, nemcsak szakmailag, hanem más területeken is (pl. marketing, vállalkozás fejlesztés, termékfejlesztés stb.) helyt kell állnom. Nehéz beépíteni ezt a sok mindent a családi életbe, és nincs annyi anyagi forrásom, hogy külső segítséget tudjak bevonni, bár tudom, hogy az nagy csapda, amikor az ember mindent maga szeretne megcsinálni.

Sok vállalkozó esik bele abba a csapdába, hogy mindent maguknak akarnak megcsinálni. Természetesen ésszel kell a kiadásokat menedzselni, de talán a legfontosabb, hogy a vállalkozási ötletünket validáljuk először, vajon tudunk-e annyi bevételt termelni, ami az alap kiadásunkat fedezi, és lesz-e keret külső szakértők bevonására. Mérlegeljük azt is, hogy a feladatok kiszervezésével nyerhetünk-e annyi időt, amit mi ügyfelekkel és bevétel szerzéssel tudunk tölteni.

Vállalkozónő portré, coach, grafológus, mediátor

Mi az a dolog, amire nem számítottál?

A honlap szerkesztés eléggé kifogott rajtam. Azt hittem a lényeg az, hogy kitaláljam a struktúrát és utána gyorsan meglesz, de most azt látom, hogy ez egy kb. „never ending story”. Nagyon sok éjszakám ráment, és még mindig van olyan rész, amit módosítanom kell. És akkor ez még csak egy kicsi része az online felületeknek… A többi felületemen is, pl FB, ha nincs beidőzítve egy poszt, akkor a posztolás is sokszor kifog rajtam.

Amikor vállalkozóként elindulunk, sokszor csak arra a tevékenységre tudunk fókuszálni, amivel pénzt keresünk, amire a vállalkozásunkat alapozzuk. Nem szabad elfelejteni, hogy a vállalkozás nemcsak termék vagy szolgáltatás értékesítése, hanem jogi, könyvelési, marketing, vállalkozás fejlesztési feladatok is várnak ránk, és amikor beosztjuk a heti feladatainkat, ezekre is kell időt szánni.

TIPP: Nekem minden héten van admin vagy social media napom, amikor csak ilyen jellegű feladatokat csinálok, így megpróbálok előre dolgozni és nem az utolsó pillanatban kapkodni. A vállalkozásra való felkészülés része lehet az is, hogy átnézed és megismered mit jelent egy énmárka építés, ebben a témában szuper tanfolyamot csináltam meg, amit mindenkinek tudok javasolni:
Oravecz Nóra: Szakértői Énmárka Mesterkurzus

Mikor érezted azt, hogy előre léptél, mint vállalkozó?

Amikor nagyjából befejeztem a weboldalt, különböző médiumok rám találtak, -amiben szerintem a fotóknak is nagy szerepe volt- és tőlük felkérést kaptam tévés és rádiós interjúkra. Mivel ők főként, mint grafológus kerestek meg, így ez befolyásolta utána azt is, hogy milyen témában írok posztokat. A grafológia felé vettem az irányt, erre érkezett több érdeklődés, megkeresés.

Enikő is megtapasztalta azt, amit szerintem sok induló vállalkozó: van egy alap elképzelésünk, hogy milyen szolgáltatással vagy termékkel tudunk belépni a piacra, de rugalmasnak kell lennünk, ha a lehetőségek más irányt mutatnak nekünk. Érdemes a saját kereteinken belül rugalmasnak maradni azért, hogy egy életképes vállalkozásunk legyen.

Mit tanácsolnál magadnak az induláshoz?

Több türelmet. Nagyon nagy feszültséget okoz bennem az, hogy úgy érzem keveset teszek, keveset posztolok, pedig valójában nagyon sok mindenben fejlődtem már, pl. a piackutatásban vagy a videó felvételben is. El kell fogadnom, hogy ez több idő, míg egy vállalkozás felépül, nem 2-3 hónap. Dolgozni kell az önbizalmamon is, hogy elhiggyem értékes, amit csinálok, és a munkámért el merjem kérni az árat. De ugyanez kihat arra is, hogy merjek teljes valómmal a vállalkozásom felé fordulni, és merjek arra a lábamra állni.

Minden vállalkozó szenved attól, hogy nem tudja mikor-miről írjon, miközben a legtöbb marketinges tanács arról szól, hogy minél többet legyünk jelen a különböző social média felületeken. Ez elég nyomasztó tud lenni, mert egyszerre csak azt vesszük észre mást sem csinálunk, mint tartalmat gyártunk. Én azt javaslom mindenkinek, hogy mindenki a saját lehetőségeihez mérten induljon egy alap posztolási rendszerességgel, ami ha már rutinszerűvé vált (azaz be van tervezve mint feladat, és az írás sem okoz már gondot) akkor ezt lehet emelni.

TIPP: ha elakadtál az írásban, vagy sosem volt az erősséged,
olvasd el Janata Kriszta Szövegírás szenvedéllyel című könyvét!

Vállalkozónő portré, coach, grafológus, mediátor

Említetted, hogy úgy érzed sokat emelt a márkádon, hogy profi képeket készítettünk neked…

Bárkinek azt tudom tanácsolni, hogy ha másra nem is áldoz anyagiakban, egy fotózásra mindenképpen fektessen be, mert ezt nem tudja magának megcsinálni. Amit tőletek kaptam az nem csak fotózás volt, hanem egy átgondolt folyamat, hogyan és mit szeretnék kommunikálni. A képekre pedig olyan visszajelzéseket kaptam, hogy annyira nagyon jók, nagyon profi képek, viszont nem mesterkélt, hanem természetes hatást ad. Az, hogy a honlapomon is ezek a képek vannak, emeli a színvonalat is, meg szerintem a médiás megjelenéseim is ennek köszönhetők.

Következő fotózáskor majd több olyan képet szeretnék, ahol munka közben vagyok, esetleg életképekből is lehet több.

Amikor megkaptam az arculati színeket is, és elkezdtem vele dolgozni, akkor még sok kérdésem merült fel, ezért az arculati terv átbeszélése is nagyon sokat segített.

Mik a jövőbeli terveid? Most mi nálad a következő mérföldkő, amit szeretnél elérni?

Szeretnék mielőbb teljesen a vállalkozás felé fordulni. Ennek kapcsán van egy magam felé vállalt határidő, amit szeretnék betartani. Ehhez megfelelő számú ügyfél szükséges, amely magával hozza a váltást és, hogy a család mellett minden időmet az ügyfelekkel, a szakmaisággal, a vállalkozással tudjam tölteni.

Vállalkozóként az első lépés az, hogy kiszámolod mennyi bevételednek kell lennie ahhoz, hogy minden hónapban fedezd a kiadásaidat (magán és vállalkozás). Érdemes azonban ezt a számot tovább bontani, és havi ügyfél/eladott termék darabra bontani, ugyanis ekkor az agyad is másképp fog működni. Mert míg az sokkoló lehet, hogy havonta x összeget meg kell keresni, addig az, hogy azon gondolkozol „Hogyan lesz pl. 10 ügyfelem minden hónapban” az agyadat is egy megoldás fókusz felé tereli, és nem fog pánikolni. Vállalkozóként sokat foglalkozom a money mindset-tel, azaz a pénzzel való bánással és a pénzhez való viszonyommal. Ha ezen a területen vannak olyan hitrendszerek, ami miatt blokkolod a saját sikered, azt érdemes minél előbb átdolgozni.  

Köszönöm szépen Enikő a beszélgetést, és azt is, hogy megosztottad velünk is a kezdeti tapasztalataidat, ezek egészen biztosan nagyon hasznosak lesznek a most induló vállalkozóknak!

Ha szeretnél Enikővel együtt dolgozni, itt tudod elérni: Erdő Enikő weboldala.

Oszd meg ha tetszett!

További bejegyzések

Vállalkozónő portré, coach,karrier tanácsadó

Tanácsok vállalkozóktól – vállalkozóknak. Beszélgetés Anda Vikivel

Vikivel már kétszer  is dolgoztam együtt, első fotózása egy “vállalkozás alapozó” fotózás volt, elsősorban a weblapra készültek a képek, míg a második fotózáskor pedig kidolgoztunk neki olyan szituációkat és képeket, amiket majd a social media posztjaihoz tud használni. Viki márkája nagyon jó példa arra, hogy mit lehet elérni akkor, ha a vállalkozás mellett tanul/dolgozik az ember, illetve azért is szeretném megmutatni nektek a vállalkozását, mert nagyon szépen építi a márkáját vizuálisan is.

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}
Vállalkozónő, branding, portré, esettanulmány

Mikrovállalkozásból prémium brand – Perla Skincare esettanulmány 1. rész

2021 elején született meg az a gondolat, hogy a vállalkozás már rég túlnőtte magát a kezdeti stádiumhoz képest, és ideje a megjelenésének is lekövetni azt a színvonalat, amit a termékek nyújtanak.
Ebben a többrészes esettanulmány sorozatban szeretném megmutatni milyen feladatokkal, kihívásokkal járt a brand váltás, honnan hova jutottunk el, és hogy mit jelent ez a számokban.

Elolvasom .cls-1,.cls-2{fill:none;stroke:#151515;stroke-miterlimit:10;stroke-width:6px;}.cls-2{stroke-linecap:square;}